„Căderea de calciu” este o denumire răspândită pentru afecțiunea medicală numită hipocalcemie. Mai exact, pentru unele simptome ale acesteia, precum spasmele și crampele musculare, amorțeala mâinilor, picioarelor și a feței, confuzie și deficiențe de memorare.
Hipocalcemia este scăderea nivelului de calciu din sânge sub limitele normei: 8,8-10,4 mg/dl.
Prin ce se caracterizează această afecțiune?
Pe lângă simptomele menționate, hipocalcemia poate fi manifestată prin unghii fragile și piele iritată, oboseală extremă și lipsă de energie, sindrom premenstrual dureros și depresie.
Însă mai importante sunt manifestările de durată, precum osteoporoza – pierderea densității minerale a oaselor și osteopenia – pierderea masei osoase. Din cauza acestora, oasele devin extrem de fragile, iar riscul fracturilor este extrem de mare. În plus, acestea sunt asociate cu dureri și deficiențe de postură cu un potențial mare de dizabilitate.
Alte manifestări de durată se petrec la nivelul danturii. Aceasta devine mai fragilă și mai expusă formării cariilor. În plus, rădăcinile dinților slăbesc, iar gingiile se inflamează.
Când apar simptomele?
Inițial simptomele nu se manifestă sau se manifestă șters. Acestea apar atunci când nivelul de calciu din sânge este o perioadă mai îndelungată sub nivelul normei de 8,8-10,4 mg/dl.
Totodată, simptomele nu apar peste noapte și nu sunt „de moment”. Organismul are capacitatea de a menține un nivel suficient de calciu în sânge prin mobilizarea rezervelor din oase și dinți. Însă, în cazul în care rezervele se epuizează, iar aportul din exterior este insuficient, treptat își fac apariția simptomele menționate anterior.
Apariția simptomelor neurologice este un semn de alarmă și o indicație de a consulta medicul în regim de urgență.
De ce apare hipocalcemia?
Printre cele mai frecvente cauze de apariție a hipocalcemiei se numără:
- Consumul deficitar de calciu, în special în perioada copilăriei
- Intoleranța pentru produsele bogate în calciu
- Dereglări hormonale, în special la femei odată cu apariția menopauzei și insuficiența hormonului estrogen.
- Insuficiența parathormonului, secretat de glandele paratiroide, care controlează nivelul de calciu din sânge.
Cine este expus unui risc mai mare?
Din categoriile de risc pentru apariția hipocalcemiei fac parte femeile în perioada de menopauză, vârstnicii, adolescenții și persoanele din categoriile social-vulnerabile, care suferă de malnutriție.
Totodată, atenți la aceste simptome ar trebui să fie și veganii, care nu consumă produse animaliere bogate în calciu. În acest caz s-ar putea recurge la suplimente alimentare și la produse vegetale bogate în calciu.
Cum procedăm?
În cazul apariției simptomelor sus-menționate, un consult la medic este strict indicat. În ajutor vă poate veni medicul de familie sau terapeutul. În urma analizei nivelului de calciu seric, medicul va concluziona nivelul deficienței și va oferi recomandări sau tratament medicamentos.
Care este tratamentul?
Opțiunea optimă în acest caz este renunțarea la autotratament și urmarea indicațiilor medicului. În cazurile simptomatice se recurge, de obicei, la suplimente alimentare, precum citratul de calciu și fosfatul de calciu. În cazuri grave se poate recurge la administrarea intravenoasă a calciului.
Atenție! Administrarea excesivă a suplimentelor de calciu, fără indicațiile medicului poate fi un factor cauzal pentru apariția calculilor renali.
Putem preveni hipocalcemia?
Prevenirea hipocalcemiei este metoda cea mai eficientă și puțin costisitoare pentru a evita simptomele neplăcute ale acesteia.
Aportul zilnic recomandat de calciu, conform Institutului Național al Sănătății din SUA (National Institutes of Health, NIH) este:
1-3 ani: 700 mg/zi
4-8 ani: 1000 mg/zi
Peste 9 ani: 1300 mg/zi
Asigurarea aportului zilnic necesar de calciu este factorul-cheie al prevenției. Cele mai bogate surse de calciu, în ordinea descrescătoare sunt: cașcavalul, iaurtul, sardinele, somonul și laptele.
Din produsele vegetale putem enumera semințele de chia și de susan, boboasele, migdalele, spanacul și varza kale, amaranthul și smochinele.
Fii atent la alegerea ta!
Maria-Victoria Racu
Sursa: Sanoteca.md